Norton Security

9 Totale Score
Norton Security

Beveiliging
10
Gebruikersgemak
8
Functies
10
Systeembelasting
8
Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!

Norton antivirus software

Compatibel met

  • Windows
  • Android
  • Mac (OSX)
  • iPhone/iPad (iOS)

 

Eerder heeft Norton negen verschillende producten gelanceerd om onder andere je pc te beschermen, maar ook aparte programma’s voor het beschermen van je mobiele apparaten. Al deze producten zijn nu gebundeld in één alomvattend programma, namelijk Norton Security. Deze software is geschikt om op meerdere platformen tegelijk te gebruiken.

Het installatieproces bij Norton Security is heel eenvoudig en gemakkelijk gemaakt door moederbedrijf Symantec. Het enige waar naar gevraagd wordt is om de licentiesleutel in te voeren. Hierna wordt gevraagd om in te loggen op je Norton account. Vanuit dit account kun je het installatieproces verder afronden en zo het programma op je Mac, Windows of Android systeem te installeren. Als je andere apparaten in bezit hebt waar je even niet bij kan kun je hier een e-mail naar laten sturen.

Symantec biedt met de Norton Security een virus bescherming belofte. Dit houdt in dat Symantec kosteloos experts in zal schakelen als Norton Security virussen of malware niet van je systeem kan verwijderen. Als deze pogingen ook mislukken krijg je het aankoop bedrag terug.

Software getest

De Norton Security software ontving een goede score bij diverse onafhankelijke laboratoria. Zo certificeerde deze laboratoria de Symantec producten voor antivirus en malware detectie voor bedrijven. Daarnaast behaalde Symantec in een rapport van een ander instituut de perfecte score. Dit instituut maakt elk jaar een verslag over antivirus producten en hoe zij de malware opspoorden en opruimden. Norton Security herkende hierbij alle virussen en malware en maakte deze ook onschadelijk net als Bitdefender. Echter verloor de software enkele punten in de test voor het niet wassen van zogenoemde non-executable sporen.

Symantec maakt geen deel uit van de tests van AV-Comparatives, nadat beide bedrijven een verschil van inzicht hadden over de geldigheid van bepaalde tests. Daar staat tegenover dat een ander laboratorium de hoogste AAA waardering uitreikte voor Norton Security. Dit laboratorium staat bekend op zijn strenge en strikte tests.

PROS:

  • Geschikt voor Windows, Android, Mac en iOS
  • Hoge score in de onafhankelijke tests
  • Licentie bevat 10 installaties

CONS:

  • Bescherming voor iOS is beperkt

De functies

windows en phone norton De software beschikt over een functie waarbij een scan de programma’s op je systeem nagaat, deze functie wordt Norton Insight genoemd. Hierna wordt een grafiek getoond waarbij je eenvoudig nagaat of de programma’s als slecht, onbekend, goed of vertrouwd bekend staan. Daarnaast wordt gerapporteerd hoe relevant elk van deze bestanden is onder de huidige gebruikers van Norton en wordt gecontroleerd of de invloed van de programma’s op je computer laag, matig of hoog is. Een andere scan levert een diagnostisch rapport dat mogelijke problemen met je computer aangeeft. Hierin tref je ook specifieke informatie aan over onder andere de hardware, software en netwerkverbinding. Dit rapport is hierdoor zeer handig als je contact opneemt met de helpdesk van Symantec.

Norton Security waarschuwt niet alleen voor phishing websites, ook worden iconen toegevoegd aan de resultaten van je zoekopdracht waarbij het veiligheidsniveau in kaart wordt gebracht. Als de software geen groen icoontje laat zien, kun je de site beter mijden. Ook kun je je sociale media pagina’s laten scannen om zo op verdachte links te laten scannen. Het identificeren van nieuwe resultaten kan ook automatisch worden uitgevoerd zodat je doorlopend beschermd bent.

Filteren tegen spam

De software filtert ook spam uit je e-mail accounts en is goed geïntegreerd met onder andere Outlook en Windows Live Mail. Als je gebruik maakt van een ander programma voor e-mail kun je aangeven dat de spam naar een map in Norton moet worden gestuurd.

Norton Security beschikt over een zeer slimme firewall. Alle systeempoorten worden zo beschermd en verborgen voor hackers. Daarnaast controleert de firewall ook of programma’s en andere internetverbindingen toegang tot het netwerk van de gebruiker mogen verkrijgen. Ook configureert het automatisch de bevoegdheden van bekende en legitieme programma’s. Norton Security haalt hiervoor informatie uit de eigen ruime database. Bij programma’s met een slechte score word je uiteraard gewaarschuwd als deze worden ontdekt.

Als de software een onbekend programma tegenkomt wordt de activiteit gecontroleerd en blokkeert de firewall kwaadaardig gedrag. De instellingen die in het register staan zijn beschermd tegen wijzigingen en kunnen dus niet worden uitgeschakeld door deze schadelijke programma’s. Daarnaast kunnen de instellingen van Windows services ook niet eenvoudig veranderd worden.

Kwetsbare delen van je systeem worden vaak door schadelijke websites gebruikt om inbreuk te maken op de veiligheid van je systeem. Ook kunnen deze websites binnendringen via kwetsbaarheden in je browser of geïnstalleerde populaire programma’s. Om als schadelijke website te slagen zal het een systeem moeten treffen waarbij de configuratie precies hetzelfde is als met de kwetsbaarheid van de programmaversie. Als je computer bijgehouden wordt en alle updates uitvoert kunnen schadelijke websites geen inbreuk meer maken en wordt je niet het slachtoffer van deze zogenoemde exploits.

lockManager voor veilige wachtwoorden

De wachtwoordmanager van Norton Security, de zogenoemde Identity Safe, is voorzien van een nieuw uiterlijk met een paar kleine functieveranderingen. Zo kun je nu onder andere creditcards en andere opgeslagen items van opmerkingen voorzien. Daarnaast wordt de code die achterop je creditcard staat niet langer bewaard. Dit is voornamelijk om de veiligheid te garanderen.

Daarnaast biedt Identity Safe de mogelijkheid om je wachtwoorden in te zien die eerst onveilig opgeslagen werden in je browsers. Echter kunnen wachtwoorden uit andere managers niet worden geïmporteerd. Via je eigen account van Norton worden de wachtwoorden gesynchroniseerd. Hierdoor zijn ze beschikbaar op al je systemen en mobiele apparaten. Enige vereiste is dat het hoofdwachtwoord van de kluis anders is dan het wachtwoord van je Norton account.

Op het moment dat je inlogt op een bekende site herkent Identity Safe zelf de gegevens. Dit wordt aangegeven via de bovenkant van je scherm. Hierna kun je naar Identity Safe gaan en je inloggegevens van een naam voorzien. Ook kun je tags toevoegen zodat je de wachtwoorden per categorie kan indelen. Als je hierna de pagina opnieuw bezoekt worden de gegevens uit zichzelf ingevuld. Als je meerdere gegevens hebt voor één site komt er een keuze menu naar voren.

Vanaf het werkbalkmenu van Identity Safe kun je een website aanklikken om te bezoeken en zo inloggen. Ook kan je een site selecteren vanaf het hoofdmenu van de kluis. De sterkte van de wachtwoorden wordt in een lijst duidelijk gemaakt door middel van een kleurcodering. Zo staat een groene kleur voor een sterk wachtwoord en rood voor een zwak wachtwoord. Deze sterke wachtwoorden kun je eenvoudig aanmaken via de webpagina van Norton en zo in je kluis opslaan. Identity Safe beschikt niet over een ingebouwde functie om sterke en veilige wachtwoorden zelf aan te maken.

Identity Safe kan ook persoonlijke gegevens bewaren die vaak worden gevraagd bij het invullen van bijvoorbeeld webformulieren, zoals naam, adres, e-mail en telefoonnummer. Je credit card en bankgegevens kun je afzonderlijk invoeren. Hierdoor voert Identity Safe alle basistaken van een wachtwoordmanager uit.

Ouderlijk toezicht van Norton Security

Een functie voor ouderlijk toezicht is niet in Norton Security ingebouwd, maar wordt aangeboden via Symantec. Dit wordt Norton Family Service genoemd. De functie voor ouderlijk toezicht kun je configureren door in te loggen op je eigen account van Norton. Alle apparaten waar Norton Security op is geïnstalleerd neemt deze configuratie over.

Bij het ouderlijk toezicht maak je voor ieder kind een eigen profiel, met daarin de naam, geslacht en geboortedatum. De configuratie gaat daarna zelf aan de slag naar aanleiding van de geboortedatu. Dit kun je later zelf aanpassen. Het profiel wordt daarna toegekend aan de gebruikersaccounts op je Windows apparaat. Norton kan op deze manier de toegang ontzeggen tot pagina’s die overeenkomen met één van de aangegeven categorieën. Als de kinderen al wat ouder zijn kun je ervoor kiezen om alleen een melding te geven. Zo is toegang toch de websites mogelijk, maar wordt het kind wel gewaarschuwd. Ook kun je ervoor kiezen om het bezoeken van sites die niet geschikt zijn in een logboek te plaatsen.

In tegenstelling tot andere toezicht systemen wordt bij Norton Security geen tijdschema per kind gemaakt, maar een algemeen tijdschema. Zo kun je een wekelijks rooster opstellen met daarin het tijdsbestek waarin gebruik van de computer is toegestaan. Optioneel kun je een maximum tijd aangeven per dag of voor de weekenden. Er wordt dan een minuut voordat de tijd om is een waarschuwing vertoond.

Ook kun je het systeem zo configureren dat je een e-mail ontvangt wanneer er inbreuk gemaakt wordt op het ouderlijk toezicht. Zo krijg je onder andere een melding als je kinderen persoonlijke gegevens doorgeven of een account aanmaken bij een social media website. Ook krijg je een melding als geprobeerd wordt een geblokkeerde website te bezoeken. Na het ontvangen van een melding kun je bij Norton inloggen om het volledige verslag in te zien.

In dit verslag staan onder andere de waarschuwingen die gegeven zijn, maar ook zoektermen en activiteit op sociale netwerken. Ook worden inlogpogingen gerapporteerd op momenten dat het gebruik van de computer niet is toegestaan. Daarnaast worden veel extra functies aangeboden waar een Premier abonnement voor moet worden afgesloten. Zo kun je na het aangaan van een abonnement de locatie volgen van je kind en ook toezicht houden op bekeken video’s. Ook kun je apps die geïnstalleerd zijn op het Android apparaten van je kind beheren.

alle apparaten beveilignen met symantec norton

Meerdere apparaten tegelijk

Met de software Security Standaard kun je maar één apparaat beheren. Echter biedt Symantec ook een Deluxe en Premium versie van de software aan. Met deze laatste twee versies kun je Norton Security wel op meerdere apparaten installeren. Door in te loggen op je account van Norton krijg je toegang tot de downloadlink om het programma te installeren. Ook kun je deze link doorsturen naar een ander apparaat waar je het programma op wilt installeren. Zo hoef je de code om de software te registreren niet opnieuw in te voeren.

Via je eigen account van Norton kun je zien welke apparaten zijn aangemeld voor welke dienst. Vanaf deze pagina kun je ook andere diensten toevoegen, waaronder Norton Family. Als er iets mis is met de firewall of is uitgeschakeld kun je dit ook op afstand herstellen.

Binnen de management console krijg je voor je Android apparaat een aantal anti-diefstal functies tot je beschikking. Zo kun je het toestel op afstand vergrendelen. Ook kun je een boodschap laten weergeven op het vergrendelscherm als de telefoon is gestolen of verloren. Daarnaast kun je de locatie van het apparaat opvragen en ook een zogenoemde sneak peek foto laten maken. Ook kun je een alarm af laten gaan als je het apparaat niet kunt vinden. Als je apparaat gestolen is kun je zelfs op afstand al je persoonlijke gegevens wissen.

Back-up

Norton Backup biedt een compleet back-up programma. Zo biedt het standaard instellingen om automatisch een back-up van je foto’s, documenten, internet favorieten, muziek en andere geselecteerde documenten te maken. Dit alles wordt online in een veilige opslag geplaatst. Bij Norton Backup ontvang je 25 gigabyte aan opslagruimte. Je kunt via al je aangemelde apparaten toegang verkrijgen tot deze opslag.

Het back-up systeem is compleet naar eigen wens te configureren. Je kunt onder andere een back-up maken van vooraf aangewezen bestandstypen, maar je kunt ook specifieke mappen en bestanden aangeven. Daarna kies je de bestemming voor de back-up. Dit kan zowel een online bestemming als een lokale schijf of netwerkschijf zijn. Ten slotte bepaal je het back-up schema. Een back-up naar de online opslag wordt als achtergrondproces uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot een back-up naar verwijderbare media.

Norton Backup kun je ook gebruiken voor het herstellen van een map of bestand. Hiervoor kun je het beste de Norton Backup Drive gebruiken die via de verkenner is te openen. Hierbij zoek je eenvoudig het betreffende bestand of de map op en herstelt deze in één enkele muisklik. Je kunt ook kiezen om een gedeelte of een hele back-up terug te plaatsen. Vanaf ieder systeem kun je inloggen om zo eenvoudig bestanden te verplaatsen. Ook kun je ervoor kiezen een bestand via e-mail te sturen. Dit doe je door middel van het versturen van een snelkoppeling. Standaard verloopt deze snelkoppeling twee weken, maar dit is vrij in te stellen tussen een periode van één dag tot dertig dagen. Voor extra veiligheid kun je deze snelkoppeling beveiliging met een wachtwoord.

Norton biedt met het back-up programma geen compleet synchronisatie programma, maar je krijgt wel de standaard en basisbenodigdheden die voor iedereen van belang zijn.

Prestaties verbeteren

Norton Security bevat onder andere een aantal opties die vooral gericht zijn op het verbeteren van de prestaties van je systeem. Zo kun je onder andere tijdelijke internet bestanden snel verwijderen. Ook kun je door middel van de opstart manager nagaan welke programma’s worden geactiveerd bij het opstarten van je systeem. Daarnaast kun je nagaan hoeveel invloed deze programma’s uitoefenen en het opstarten daarvan uitschakelen.

Als Norton een proces opvangt dat een onredelijk groot deel van je systeembronnen vraagt verschijnt een waarschuwing in beeld. Daarnaast onderhoudt Norton een live grafiek van het CPU gebruik van je apparaat. Ook worden snelscans, prestatiewaarschuwingen en gedetecteerde malware in een tijdlijn weergegeven.

 

Norton Security
Norton Security
€ 49,99

Tags: