Wat is de beste virusscanner 2021?

Enkele jaren geleden waren er slechts enkele virusscanners die je op jouw computer kon zetten om je pc te beschermen tegen schadelijke bestanden, maar tegenwoordig is dit wel anders.

Door het grote aanbod betaalde en gratis virusscanners en de grote verschillen tussen virusscanners onderling, is het steeds lastiger om een virusscanner te vinden die goed bij jou en jouw computer past en helemaal bij jouw wensen, eisen en behoeften aansluit.

Ben je op zoek naar een goede virusscanner voor jouw computer? Lees dan in dit artikel hoe je de beste virusscanner vindt en maak jouw zoektocht naar het beste antivirusprogramma gemakkelijker.

In dit artikel lees je niet alleen welke beveiligingssoftware de beste keus is, maar ook wat de best geteste antivirusscanner is en welke internetbeveiligingssoftware het beste is voor jouw computer.

Daarnaast lees je ook het belangrijke verschil tussen gratis en betaalde programma’s op het gebied van kwaliteit en hoe je virusscanners het beste met elkaar kan vergelijken voor het maken van de beste keuze voor jouw computer.

Welk beveiligingssoftwarepakketten is de beste keus?

‘Hoe kan ik mijn computer goed beschermen?’ is een vraag die veel mensen zichzelf regelmatig stellen. Door het grote aantal virussen die op het internet ronddolen en jouw computer in enkele seconden onomkeerbaar kunnen beschadigen, is de nood voor een goed antivirusprogramma erg groot.

Eén van de beste manieren om jouw computer te beschermen tegen schadelijke bestanden als virussen en malware, is door een beveiligingssoftwarepakket aan te schaffen.

Een beveiligingssoftwarepakket is een volledig pakket voor complete bescherming, waarbij je na het downloaden onder andere kan profiteren van een virusscanner, bescherming met firewall en realtime bescherming tijdens het internetten en e-mailen.

Kortom, download je een beveiligingssoftwarepakket voor jouw computer, dan wordt jouw pc van top tot teen beschermd. Combineer je dit met de beste virusscanner dan ben je er zeker van dat jouw systeem goed is beveiligd.

Omdat het voldoende beschermen van de computer zo belangrijk is, worden er regelmatig onafhankelijke virusscanner tests uitgevoerd om te achterhalen wat de beste beveiligingssoftware van dit moment is. Uit de laatst uitgevoerde antivirus scanner test van dit moment, is gebleken dat de volgende softwarepakketten het beste scoren:

 1. BitDefender Antivirus Plus: BitDefender Antivirus Plus scoort niet perfect op alle onderdelen,maar heeft wel een algemene bescherming van 99 procent volgens de laatste tests. Download je dit pakket, dan kun je dus rekenen op een zeer goede bescherming door de beste virusscanner van dit moment.
 2. Kaspersky Antivirus: net zoals BitDefender Antivirus Plus heeft ook Kaspersky Antivirus een bescherming van 99 procent. Het enige nadeel van dit programma is dat het beveiligingsprogramma geen anti spyware functie heeft, terwijl BitDefender Antivirus Plus dit wel heeft.
 3. BullGuard Antivirus: BullGuard Antivirus heeft een algemeen beschermingspercentage van 98 procent. Het pakket heeft iets minder opties en kan slechts op één computer gedownload worden, dus vandaar dat de software niet op de eerste of tweede plaats van de test is gekomen.
 4. Norton Internet Security: Norton Internet Security is één van de populairste beveiligingssoftware pakketten van dit moment. Het softwarepakket heeft een beschermingspercentage van 98 procent en heeft alle functies die een uitgebreid beschermingspakket nodig heeft.
 5. Panda Antivirus Pro: Panda Antivirus Pro is beoordeeld met een beschermingspercentage van 97 procent. Het softwarepakket is compleet, maar heeft helaas geen anti phishing software. Door de stijgende criminaliteit op het gebied van anti phishing, kan dit wel een probleem vormen voor de gebruiker.

Als je je afvraagt hoe kan ik mijn computer goed beschermen, hoef je enkel één van bovenstaande antivirus beschermingspakketten te downloaden voor jouw computer. Alle bovenstaande antivirus beschermingspakketten worden namelijk goed beoordeeld, wat betekent dat jouw computer met deze pakketten een uitstekende bescherming krijgt en je zeker weet dat je de beste virusscanner geïnstalleerd hebt.

Onafhankelijke antivirus test labs

De virusscanners worden getest door bedrijven als

Wat is de best geteste antivirusscanner?

Veel mensen noemen beschermingspakketten ook wel antivirusscanners, maar in feite is een antivirusscanner slechts een onderdeel van een beschermingspakket tegen virussen.

Waar een beschermingspakket voor de computer namelijk vele verschillende functies heeft zoals anti phishing, anti spyware en anti malware, is de antivirusscanner slechts een ander onderdeel van een beschermingspakket. Wordt er gesproken over de kwaliteit van de antivirusscanner van een pakket, dan is er dus slechts één onderdeel van dit beschermingspakket beoordeeld in een test.

Net zoals bij de volledige beschermingspakketten, worden er bij de antivirusscanners ook regelmatig tests uitgevoerd om te achterhalen wat de beste virusscanners zijn. De drie antivirusscanners die in het jaar 2021 het beste uit de test van het Virus Bulletin testlaboratorium zijn gekomen, zijn de volgende:

 1. Bitdefender total security multidevice combineert de best geteste virusscanner met beveiliging voor Windows, Android en Mac. Dit pakket heeft alle denkbare functies aanboort en behoort al 3  jaar tot de beste virusscanners.
 2. Norton Internet Security: Norton Internet Security wordt niet alleen goed beoordeeld op het gebied van algemene bescherming, maar ook op het gebied van de antivirusscanner. Dit betekent dat de software van Norton Internet Security veel virussen tegenhoudt in de test, wat betekent dat jouw computer met deze software goed beschermd wordt.
 3. Bullguard Internet Security doet het sinds het afgelopen jaar erg goed. Waar het eerst een sub topper was is bullguard nu een top antivirus pakket.
 4. TrendMicro: naast Norton Internet Security scoort de antivirusscanner van TrendMicro erg goed. TrendMicro is een betaald beschermingspakket met diverse functies, waarvan voornamelijk de antivirusscanner erg goed werkt.

Uit de virusscannertest van het jaar 2021(die ook nog zeer actueel is op dit moment), blijkt dus dat je het beste één van bovenstaande beschermingspakketten kunt downloaden.

Welke internetbeveiligingssoftware kan ik het best nemen?

beste keuzeBij het uitvoeren van een virusscanner test om te achterhalen wat is de beste koop op dit moment, worden er diverse tests uitgevoerd om beveiligingssoftware pakketten te beoordelen. Een belangrijkst onderdeel van de test is de bescherming tegen hackers. De reden dat dit testonderdeel van de test zo belangrijk is, heeft te maken met het feit dat de meeste computers kapot gaan door toedoen van slechteriken, die helaas nog vaak toegang weten te krijgen tot jouw computer. Download je een virusscanner met een goede bescherming tegen internet criminelen, dan is de kans dus beduidend kleiner dat je jouw computer kunt weggooien door toedoen van malware.

Het malware-onderdeel van antivirus tests beantwoord de vraag ‘hoe goed beschermen de programma’s tegen malware?’. Om het antwoord op deze vraag te krijgen, worden er diverse malware bestanden naar een computer met een specifieke virusscanner gestuurd om te achterhalen hoe goed deze bestanden worden gedetecteerd en verwijderd. In onderstaande opsomming zie je welke virusscanner komt het best uit de test op het gebied van goede malwarebescherming:

 1. Bitdefender total security: Bitdefender is bekende naam die wederom laat zien dat ze niks voor niks aan de top staan door de awards die ze hebben gewonnen tijdens de malware detectie en verwijder tests.
 2. Norton: Norton Security heeft niet alleen een goede bescherming tegen malware, maar scoort ook goed op de andere onderdelen van het antivirus programma net als Bitdefender.
 3. BullGuard Internet security bestaat uit meerdere onderdelen die samenwerken om zo veel mogelijk malware tegen te houden. Door de dubbele werking van de malware scanner, werkt de scanner erg goed.

Wil je een goede beslissing nemen op het gebied van de virusscanner van een beveiligingsprogramma voor jouw computer, dan kun je met een gerust hart één van de softwarepakketten van bovenstaande fabrikanten op jouw computer zetten. Alle virus scanners in bovenstaande lijst met producenten betreffen prima producten voor een goede bescherming van jouw computer tegen schadelijke malware.

Gratis antivirus programma’s en betaalde programma’s

Bij het downloaden van beveiligingssoftware voor jouw computer, kun je kiezen uit gratis of betaalde programma’s voor de bescherming van jouw computer.

Gratis programma’s betreffen programma’s die je zonder enige betaling op jouw computer kan zetten voor volledige bescherming, terwijl betaalde programma’s alleen gebruikt kunnen worden met een betaald abonnement of een betaalde licentie. Heb je een nieuwe virusscanner nodig, dan heb je zelf de keuze of je een gratis of een betaald virusprogramma wil downloaden.

Er is veel onduidelijkheid over de kwaliteit van gratis programma’s in vergelijking met de kwaliteit van betaalde programma’s voor de bescherming van jouw computer. Veel mensen stellen dat de gratis programma’s altijd minder goede bescherming bieden dan de betaalde programma’s, terwijl anderen juist weer claimen dat gratis programma’s in sommige gevallen veel beter zijn dan de programma’s waar je voor moet betalen.

Wij zijn van mening dat sommige gratis programma’s minder goed beschermen dan (de meeste) betaalde programma’s en dat je dus goed op moet letten welk beschermingspakket je op jouw computer zet.

Er zijn enkele fabrikanten die gratis antivirussoftware aanbieden van zeer goede kwaliteit, maar er zijn ook fabrikanten die gratis programma’s aanbieden die duidelijk voor minder veiligheid zorgen dan enkele populaire betaalde programma’s.

Kortom: niet alle gratis programma’s zijn beter of juist minder goed, maar dit verschilt erg per programma. Wil je de veiligste virusscanner op jouw computer zetten, dan moet je dus kijken naar de individuele beoordeling van dit programma door een onafhankelijk testorgaan.

poptje met vergroot glas Virusscanners vergelijken: stappenplan

Ben je op zoek naar een betrouwbare virusscanner voor jouw computer, zodat je jouw computer goed kunt beschermen? Ga dan op zoek naar een goede virusscanner voor de bescherming tegen kwaadaardige bestanden op jouw computer door onderstaand stappenplan voor virusscanners vergelijken te volgen.

Volg je alle stappen van het stappenplan voor programma’s vergelijken, dan vind je altijd een goede virusscanner voor jouw computer en profiteer je altijd van een beveiligingsprogramma van goede kwaliteit.

Stap 1: vraag je af wat jij nodig hebt voor de virusbestrijding op jouw computer. Sommige mensen willen een volledig pakket om hun computer te beschermen, terwijl andere mensen bijvoorbeeld al een losse virusscanner hebben en enkel een firewall of anti malware software nodig hebben. Vraag je eerst af wat jij nodig hebt voor de bescherming van jouw computer en zoek softwareontwikkelaars die software aanbieden waar jij naar op zoek bent. Ook is het belangrijk om te bepalen of je een gratis programma wil downloaden of ook bereid bent tot antivirussoftware kopen.

Stap 2: ga op zoek naar onafhankelijke tests met bijbehorende testrapporten om de beste virusscanner te vinden. Er zijn diverse onafhankelijke testlabs die regelmatig onderzoeken uitvoeren om te achterhalen welke softwarepakketten voor de bescherming van jouw computer het beste functioneren.

De resultaten van enkele van deze tests lees je in dit artikel, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar testresultaten om een nog beter beeld te krijgen van de beste antivirussoftware van dit moment.

Stap 3: vergelijk antivirusprogramma’s op diverse onderdelen. Kijk niet alleen naar het algemene beschermingspercentage, maar ook naar de scores van de verschillende onderdelen en bijvoorbeeld de prijs van de virusscanner indien deze betaald is. Maak op basis van jouw vergelijking een top 3.

Stap 4: lees wat andere mensen van de antivirussoftware in jouw top 3 vinden. Ga op zoek naar topics op fora over de virusscanners in jouw top 3 en streep de twee slechtste virusscanners aan de hand van deze topics af.

Je houdt nu nog één softwareprogramma over, ofwel het antivirusprogramma met de beste bescherming voor jouw computer.

Nieuwe virusscanner nodig? Er is keuze genoeg!

Zoals al eerder vermeld, zijn er tegenwoordig meer dan voldoende softwarepakketten die je kunt downloaden voor de optimale bescherming van jouw computer.

Door het grote aanbod verschillende pakketten lijkt het misschien lastig om te achterhalen welke programma’s het veiligst zijn, maar als je gebruik maakt van bovenstaand stappenplan voor het vergelijken van de verschillende softwareontwikkelaars van virusscanners vind je gemakkelijk de beste virusscanner met het kleinste risico op besmetting.

Besteed daarom even wat tijd aan virusscanners met elkaar vergelijken en je vindt gegarandeerd een goede programma om jouw computer optimaal te beschermen.

En zeker omdat er tegenwoordig steeds meer virussen en andere schadelijke bestanden verspreid worden om jouw computer te beschadigen, is het belangrijk dat je de juiste software download om te voorkomen dat jouw computers besmet raken met virussen.