Antivirus Mac

Computers van Apple zijn vrij kostbaar. Heb je een computer van het merk Apple aangeschaft en ben je een trotse Mac gebruiker, dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier kunnen hebben van jouw investering in een Mac computer. De beste manier om de levensduur van jouw Mac zo lang mogelijk te maken, is door te investeren in de beste antivirus beveiliging van jouw systeem. Waarom het investeren in beveiliging zo belangrijk is en hoe je dit kunt doen, lees je in dit artikel. Zo lees je in dit artikel niet alleen hoe jouw Mac beschadigd kan raken en wat voor een korte levensduur van jouw Macintosh kan zorgen, maar ook hoe je de levensduur van jouw computer kan verlengen door in de juiste beveiliging te investeren.

 

Mac computers en veiligheid: een korte introductie

macintoshOver de veiligheid van computers van Apple zijn al vele jaren discussies gaande. Vroeger claimden veel Mac-gebruikers dat computers van Apple nooit beschadigd kunnen raken door virussen en andere schadelijke bestanden die op jouw computer terecht kunnen komen, maar tegenwoordig zijn er meer mensen die dit soort opmerkingen betwijfelen. Hoe het echt zit met de veiligheid van computers van Apple? We leggen het je graag uit in onderstaande alinea’s.

Veel mensen zeggen dat Mac computers nooit besmet kunnen worden met malware of spyware, maar dit is niet het geval. Net zoals computers met Windows als besturingssysteem, kunnen computers van Apple gewoon beschadigd raken door de infectie met een verkeerd bestand. Het enige verschil tussen de veiligheid van Windows computers en Mac computers, is het feit dat Mac computers veiliger zijn omdat er simpelweg minder virussen voor dit besturingssysteem geschreven zijn. Dit betekent dat er wel virussen op de Mac zijn, maar dat dit aantal virussen absoluut niet te vergelijken is met het aantal virussen die voor Windows computers geschreven zijn. Kortom: Mac computers kunnen zeker geïnfecteerd raken, maar Windows computers lopen door het grotere aantal virussen op de markt meer kans op een vervelende infectie met malware, spyware of andere schadelijke software.

Daar komt nog bij dat jouw computer niet alleen beschadigd kan raken door Mac-malware, spyware en virussen, maar dat je ook altijd het slachtoffer kan worden van hackers. Met de juiste beveiliging bescherm je jouw computer en jezelf dus niet alleen tegen schadelijke bestanden, maar ook tegen eventuele hackers die op jouw computer in kunnen breken.

De berichten die online worden gevonden waar in wordt vermeld dat een Macintosh geen virusscanner nodig heeft zijn vaak al jaren oud.  Virusscanner Mac? ik dacht het wel!

 

Virusscanner Mac: waarom?

Zeker in vergelijking met andere computers, zijn Mac computers vrij prijzig. Heb je een flink bedrag geïnvesteerd in een goede computer van het merk Apple, dan wil je natuurlijk wel zo lang mogelijk plezier kunnen hebben van jouw computer. Bescherm je jouw systeem  niet tegen zaken als malware, spyware, virussen en hackers, dan is de kans groot dat je jouw computer al na enkele maanden of jaren gebruik af kan schrijven. Wil je dit voorkomen, dan wordt het investeren in de juiste beveiliging voor jouw Mac computer zeker aangeraden. Dit hoeven overigens geen grote investeringen te zijn, want je kunt jouw computer met kleine geldbedragen ook al erg goed beschermen tegen schadelijke software en hackers met verkeerde bedoelingen.

Om je een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van de beste bescherming voor jouw Mac computer, lees je in onderstaande alinea’s hoe je jouw computer kan beschermen tegen malware, spyware en andere schadelijke bestanden en hoe je jouw computer van Apple kan beschermen tegen hackers. Tot slot lees je aan het einde van dit artikel ook nog enkele algemene tips voor een optimale bescherming van jouw computer, zodat je echt alle kennis hebt om jouw computer optimaal te kunnen beschermen. En omdat jouw computer ook gestolen kan worden, lees je in onderstaande tekst ook hoe je jouw computer kunt beschermen als er sprake is van diefstal om het ontstaan van verdere schade te voorkomen.

Het beschermen van jouw Mac computer: schadelijke bestanden

Onder schadelijke bestanden valt schadelijke software als malware, maar vallen ook zaken als spyware en andere infecties. Schadelijke bestanden zijn bestanden die op wat voor wijze dan ook op jouw computer terecht komen en vervolgens schade aanbrengen aan de pc. Dit kan gebeuren door bestanden te verwijderen, maar ook door nieuwe bestanden op de computer te plaatsen, bestanden door te sturen naar derden of belangrijke onderdelen van de computer te kopiëren of aan te passen.

Hoe komen schadelijke bestanden op mijn Macintosh

Er zijn verschillende manieren waarop je schadelijke bestanden op jouw computer kunt krijgen. Ten eerste kun je te maken krijgen met schadelijke bestanden op jouw pc als je een document download en hierbij een schadelijk bestand op jouw computer plaatst. Schadelijke bestanden kunnen verstopt worden in muziekbestanden, maar ook in foto’s, korte filmpjes of lange films die veel mensen op hun computer zetten om in de vrije tijd te bekijken. Daarnaast kun je niet alleen te maken krijgen met schadelijke bestanden als je iets op jouw computer zet, maar ook als je op een schadelijke website komt, als je een beschadigde bijlage van een e-mail leest of als je een applicatie download en te maken hebt met een applicatie met schadelijke bestanden. Let je niet goed op bij het gebruiken van jouw computer, dan kun je in feite vrij gemakkelijk te maken krijgen met schadelijke bestanden die jouw computer beschadigen en zelfs helemaal kunnen vernielen.

 

alle apple mac apparaten

 

Hoe bescherm ik mijn Apple-computer tegen schadelijke bestanden?

De beste manier om jouw computer te beschermen tegen schadelijke bestanden op het internet, is door anti-virus applicaties op jouw pc te zetten. Anti-virus applicaties zijn applicaties die je in de Mac App Store kunt downloaden en die ervoor zorgen dat jouw computer beschermd wordt tegen verschillende soorten schadelijke bestanden. Open je de Mac App Store, dan kun je de diverse anti-virus apps eenvoudig vinden door in de zoekbalk termen als ‘anti-virus app’ en ‘firewall’ in te typen. Heb je dit gedaan, dan krijg je meteen een overzicht met zowel gratis als betaalde apps te zien die je op jouw computer kunt zetten om je pc te beschermen.

Bij het downloaden van een virusscanner voor Mac OS X, kun je uit vele verschillende virusscanners kiezen. Enkele mogelijkheden die je hebt bij het downloaden van antivirus software voor antivirus Mac, zijn de volgende:

 • Je kiest voor een virusscanner Mac die je alleen handmatig kunt inschakelen om jouw Mac te scannen op schadelijke bestanden. Staat er een schadelijk bestand op jouw computer, dan vindt de virusscanner voor Mac OS het schadelijke bestand en kun je het betreffende bestand direct verwijderen.
 • Je kiest voor een virusscanner die malware, virussen en trojans op de achtergrond opspoort. Dit betekent dat de virusscanner altijd draait en eventuele schadelijke bestanden bij het binnendringen van de computer direct detecteert. Heb je dit soort virusscanners voor Macs, dan komen de schadelijke bestanden niet eens op jouw computer.
 • Je kiest voor een virusscanner met ingebouwde firewall. Een firewall is een soort onzichtbare muur die schadelijke bestanden die jouw computer binnen proberen te komen, tegen houdt. Daarnaast functioneert de muur ook andersom, want vertrouwelijke bestanden die al op jouw computer staan kunnen ook niet zomaar naar andere partijen doorgestuurd worden. Heb je spyware die jouw gegevens doorstuurt naar derden, dan wordt de schade beperkt als je een firewall gebruikt.

 

Door het grote aantal virusscanners voor Macs, is er altijd wel een virusscanner te vinden die bij jou past. En omdat er zo veel gratis virusscanners zijn, hoef je niet eens geld te betalen om jouw computer te beschermen tegen schadelijke bestanden met een virusscanner Mac.

De populairste virusscanner Mac OS X

Er zijn enkele virusscanners beschikbaar voor jouw Mac OS X computer. Enkele virusscanners die je kunt downloaden voor de beste beveiliging van jouw computer, zijn de volgende:

 • BitDefender virusscanner.
 • Norton virusscanner.
 • Kaspersky virusscanner.
 • Intego virusscanner.
 • McAfee virusscanner.

Bekijk de pakketten van de diverse aanbieders en je kunt eenvoudig de beste virusscanner voor jouw computer vinden, zodat je deze direct kunt aanschaffen voor de beste beveiliging.

 

Het beschermen van jouw Mac: hackers

Naast schadelijke bestanden, kan jouw computer ook beschadigd raken door indringers. Wil je dat jouw computer goed beveiligd is tegen hackers, dan is het belangrijk om hier actief mee aan de slag te gaan. Jouw computer is namelijk standaard redelijk goed beveiligd tegen hackers, maar het is zonder extra maatregelen zeker niet onmogelijk voor hackers om in jouw computer te komen. Door de vele nieuwe manieren om in jouw computer binnen te drinken, zijn hackers de bestaande beveiliging van jouw computer namelijk vaak te slim af.

Enkele tips die je kunt hanteren om jouw computer optimaal te beschermen tegen hackers, zijn de volgende.

 • Je kiest voor een virusscanner Mac die je alleen handmatig kunt inschakelen om jouw Mac te scannen op schadelijke bestanden. Staat er een schadelijk bestand op jouw computer, dan vindt de virusscanner voor Mac OS het schadelijke bestand en kun je het betreffende bestand direct verwijderen.
 • Je kiest voor een virusscanner die malware, virussen en trojans op de achtergrond opspoort. Dit betekent dat de virusscanner altijd draait en eventuele schadelijke bestanden bij het binnendringen van de computer direct detecteert. Heb je dit soort virusscanners voor Macs, dan komen de schadelijke bestanden niet eens op jouw computer.
 • Je kiest voor een virusscanner met ingebouwde firewall. Een firewall is een soort onzichtbare muur die schadelijke bestanden die jouw computer binnen proberen te komen, tegen houdt. Daarnaast functioneert de muur ook andersom, want vertrouwelijke bestanden die al op jouw computer staan kunnen ook niet zomaar naar andere partijen doorgestuurd worden. Heb je spyware die jouw gegevens doorstuurt naar derden, dan wordt de schade beperkt als je een firewall gebruikt.

 

 

virus op de macHet beschermen van jouw Macintosh tegen diefstal

Jouw computer kan niet alleen besmet worden met schadelijke bestanden en je kunt niet alleen het slachtoffer worden van indringers op jouw Mac computer, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat jouw computer gestolen wordt. De beste manier om te voorkomen dat dit gebeurt, is uiteraard door jouw woning of kantoorpand goed af te sluiten en je Mac computer het liefst nooit voor een raam te plaatsen (dit lokt inbrekers uit). Echter, soms kan het toch voorkomen dat jouw computer gestolen wordt en in dit geval is het erg belangrijk om de schade te beperken. Wat je kunt doen om de schade van de diefstal van jouw computer te beperken, lees je in onderstaande tips.

 • Je kiest voor een goede virusscanner Mac die je alleen handmatig kunt inschakelen om jouw Mac te scannen op schadelijke bestanden. Staat er een schadelijk bestand op jouw computer, dan vindt de virusscanner voor Mac OS het schadelijke bestand en kun je het betreffende bestand direct verwijderen.
 • Je kiest voor een virusscanner die malware, virussen en trojans op de achtergrond opspoort. Dit betekent dat de virusscanner altijd draait en eventuele schadelijke bestanden bij het binnendringen van de computer direct detecteert. Heb je dit soort virusscanners voor Macs, dan komen de schadelijke bestanden niet eens op jouw computer.
 • Je kiest voor een virusscanner met ingebouwde firewall. Een firewall is een soort onzichtbare muur die schadelijke bestanden die jouw computer binnen proberen te komen, tegen houdt. Daarnaast functioneert de muur ook andersom, want vertrouwelijke bestanden die al op jouw computer staan kunnen ook niet zomaar naar andere partijen doorgestuurd worden. Heb je spyware die jouw gegevens doorstuurt naar derden, dan wordt de schade beperkt als je een firewall gebruikt.

 

Het beschermen van jouw OS X machine: algemene tips

Nu we enkele tips gegeven hebben over het beschermen van jouw computer tegen schadelijke bestanden, hackers en diefstal, geven we ook nog graag enkele algemene tips voor de optimale bescherming van jouw Apple computer. Raadpleeg je deze tips, dan wordt jouw computer op de beste manier beschermd en weet je zeker dat de levensduur van jouw computer zo lang mogelijk gerekt kan worden.

 • Tip 1: download nooit meer dan één virusscanner. Maak je gebruik van meerdere virusscanners, dan kunnen deze virusscanners elkaar namelijk tegen gaan werken. In de praktijk kan dit betekenen dat de virusscanners samen niet goed werken, maar er juist samen voor zorgen dat jouw computer niet goed beschermd is.
 • Tip 2: gebruik altijd de laatste OS X-versie. Maak je gebruik van de laatste versie, dan is jouw computer namelijk optimaal beschermd tegen zowel schadelijke bestanden als hackers. Daarnaast werkt jouw computer ook beter als je de laatste versie van het besturingssysteem van Apple gebruikt, dus je hebt er als gebruiker ook zeker iets aan om de laatste OS X-versie te downloaden. Ook voor een oudere Mac is het installeren van de laatste versie erg belangrijk.
 • Tip 3: vergrendel je computer als je het apparaat niet gebruikt. Door jouw computer te vergrendelen, voorkom je dat andere mensen gemakkelijk gebruik kunnen maken van het apparaat en mogelijk vertrouwelijke informatie kunnen inzien.
 • Tip 4: kies geen gemakkelijk te kraken gebruikersnamen en wachtwoorden voor jouw Apple-producten en iCloud. Kies een ietwat ingewikkelde gebruikersnaam en ga vooral voor een ingewikkeld inlogwachtwoord om jouw apparaten optimaal te beschermen.
 • Tip 5: klik onbetrouwbare websites meteen weg, download geen documenten die je niet vertrouwt en open geen spam. Schadelijke bestanden zijn overal, dus ga in ieder geval verstandig om met de websites die je bezoekt, de bestanden die je op jouw computer zet en de e-mails die je opent.
 • Tip 6: voer regelmatig scans uit met jouw virusscanner, ook als je een virusscanner hebt die op de achtergrond draait. Door regelmatig scans uit te voeren, vind je alle schadelijke bestanden die op jouw computer staan en kun je jouw computer weer helemaal schoonmaken door eventuele schadelijke bestanden te wissen. Ook als je een virusscanner hebt die op de achtergrond altijd draait, is het verstandig om regelmatig handmatige scans te doen om jouw computer echt goed schoon te maken. Experts raden aan in ieder geval eens per maand een scan te doen, maar het eens per week scannen van de computer is natuurlijk nog beter.

 

 

Ga direct aan de slag met de beveiliging van jouw Mac!

Gebruik je alle tips in dit artikel, dan profiteer je van de maximale veiligheid voor jouw kostbare Mac computer en weet je zeker dat jouw computer niet kapot kan gaan door schadelijke bestanden of hack-aanvallen. Daarnaast weet je met de tips in dit artikel ook zeker dat dieven niets met jouw gestolen Apple computer kunnen doen en kun je er zelfs voor zorgen dat je jouw gestolen computer met behulp van ‘Zoek Mijn Mac’ terug kan vinden.