Virusscanner voor Windows

Wie zo lang mogelijk plezier wil hebben van zijn of haar Windows computer, dient te pc goed te beschermen tegen schadelijke bestanden. Voornamelijk mensen die regelmatig met hun Windows computer op het internet te vinden zijn, hebben baat bij het extra goed beschermen van hun computer tegen schadelijke malware als virussen, Trojaanse paarden en wormen. Online worden er namelijk veel schadelijke bestanden verspreid, die ervoor kunnen zorgen dat jouw computer niet meer goed functioneert of zelfs helemaal niet meer werkt. Wil je voorkomen dat je jouw computer moet vervangen met een nieuw exemplaar omdat je een virus op je pc hebt staan? Lees dan in dit artikel meer over de bescherming van jouw Windows computer.

 

Het verschil tussen Windows en Mac OS X

logo van windowsVeel trouwe gebruikers van Mac computers claimen dat Mac computers nooit besmet kunnen worden met een virus, simpelweg omdat de computers intern beter beschermd worden tegen schadelijke software. Nu is het inderdaad waar dat eigenaren van Mac computers minder snel te maken hebben met virussen voor OS X, maar dit heeft niet met de betere bescherming in de computer te maken. De reden dat Mac computers namelijk minder snel besmet worden met virussen, komt vanwege het feit dat er simpelweg minder virussen voor Mac computers geschreven zijn omdat moeilijker is dan een virus maken voor het besturingssysteem van Microsoft. Mac computers zijn dus net zo vatbaar voor virussen, maar kunnen door een kleiner aantal virussen minder snel besmet worden. Desondanks is het nodig een virusscanner op de Mac te gebruiken.

Omdat het grootste deel van de computerbezitters in de wereld een Windows computer heeft, zijn er voornamelijk virussen geschreven die Windows computers kunnen besmetten. Wil je voorkomen dat jouw Windows computer besmet wordt met een schadelijk bestand, dan is het belangrijk om jouw computer goed te beschermen. Dit geld overigens ook voor eigenaren van een Mac computer, want ook deze computers kunnen beschadigd raken door schadelijke software. Heb je een Windows computer, dan is het belang van een goede bescherming simpelweg wat groter.

Het belang van goede bescherming voor jouw Windows computer

Het internet is een bron voor informatie en contacten, maar kan ook enkele gevaren met zich meebrengen. Zo zijn er helaas ook mensen die het internet op een verkeerde manier gebruiken, namelijk om schadelijke bestanden te verspreiden onder computers van onschuldige consumenten. Bij schadelijke bestanden kun je denken aan spyware, maar ook aan virussen, wormen en zeer schadelijke Trojaanse paarden.

Veel mensen denken dat als zij verstandig gebruik maken van het internet en geen onbetrouwbare pagina’s bezoeken, geen onbetrouwbare software downloaden en geen onbetrouwbare bijlagen in e-mails openen, zij niet te maken kunnen krijgen met malware. Toch is dit zeker niet het geval, want de meeste malware is vandaag de dag goed verborgen in bestaande software of vermomd als betrouwbare software om jouw computer binnen te dringen. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer manieren om een computer te beschadigen, waardoor jouw compu

Laptop met Windows 10

ter besmet kan worden zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Het enkel verstandig gebruiken van het internet is dus niet voldoende om jouw computer te beschermen: je hebt extra bescherming nodig.

Gebruik je geen extra bescherming voor jouw computer, dan is de kans groot dat jouw computer besmet wordt met schadelijke software. In het beste geval betekent dit dat jouw computer wat anders werkt (met andere software of met wat meer reclame) of wat langzamer is, maar het kan ook betekenen dat jouw computer helemaal overgenomen wordt door de schadelijke software. Dit kan leiden tot een computer die je niet meer kan gebruiken en dus dient te vervangen, maar ook tot een computer die jouw vertrouwelijke bestanden doorstuurt naar externe partijen en op deze manier veel leed bezorgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een virus dat inloggegevens doorstuurt en hierdoor toegang krijgt tot social media accounts, e-mail accounts en zelfs accounts bij de bank. Kortom: het gebruiken van extra bescherming voor jouw computer is niet alleen verstandig, maar eigenlijk noodzakelijk voor iedere computereigenaar.

 

Virusscanner Windows, welke is het beste?

Dat het beschermen van jouw Windows computer belangrijk is, moge duidelijk zijn. Maar hoe bescherm je jouw Windows computer op de beste manier tegen schadelijke bestanden? Dit kun je doen door een virusscanner te downloaden. Een virusscanner is een programma dat je gebruikt om schadelijke programma’s op de computer op te sporen en te verwijderen en dat gebruikt kan worden om de besmetting van de computer met schadelijke programma’s in de toekomst te voorkomen door schadelijke software van de computer te weren. In ons artikel over de beste virusscanners kun jij direct  zien wat een goede virusscanner is.

Heb je een Windows computer, dan zijn er diverse virusscanners die je kunt gebruiken om jouw computer te beschermen. De beste en populairste virusscanners voor de optimale bescherming van jouw computer, worden in onderstaande alinea beschreven.

Windows Defender: Windows 10

Heb je het besturingssysteem Windows 10 op jouw computer, dan kun je de Microsoft virusscanner voor Windows 10 met de naam Windows Defender aanzetten. Deze virusscanner Windows 10 biedt realtime bescherming voor pc’s van Windows met Windows 10 en Windows 8, waarbij de virusscanner er onder andere voor zorgt dat malware als virussen, spyware en andere ongewenste software niet op de computer kan komen door de software te weren en van de computer verwijderd wordt. Deze virusscanner wordt ook wel gezien als een slecht alternatief voor een virusscanner. Windows Defender komt niet zo goed uit de onafhankelijke virusscanner tests!

Windows Defender: Windows 8, Windows RT, Windows 8.1, Windows RT 8.1

Windows Defender voor Windows 8, Windows RT, Windows 8.1 en Windows RT 8.1 is net als Windows Defender voor Windows 10 een complete virusscanner die ontwikkeld is om Windows computers vanaf Windows 8 te beschermen tegen schadelijke software als virussen, spyware, wormen en Trojaanse paarden.

Microsoft Security Essentials: oudere versies van Windows

windows defender en microsoft security essentialsNiet iedereen heeft een computer met Windows 8, Windows RT, Windows 8.1 of Windows RT 8.1. Heb je een computer met een ouder besturingssysteem zoals Windows XP, Windows Vista of Windows 7 en wil je toch een goede bescherming, dan kun je gebruik maken van Microsoft Security Essentials om jouw computer te beschermen. Wel is het belangrijk om te vermelden dat je in dit geval geen volledige virus bescherming krijgt maar enkel een malware scanner. Microsoft Security Essentials voor oudere versies van Windows is namelijk niet uitgerust met een complete scanner, maar kan enkel malware opsporen. Wil je jouw computer ook beschermen tegen andere schadelijke software, dan wordt het downloaden van een extra virusscanner aangeraden. Daarbij wordt het zowie zo niet aangeraden om gebruikt te maken van de Windows eigen virusscanner omdat deze slecht uit de test komt.

Microsoft Security Essentials: Windows 7, Windows Vista

Micosoft Security Essentials is de eigen virusscanner van Microsoft. De Windows virusscanner biedt bescherming tegen dreigingen als virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en andere schadelijke software die onder malware vallen. De virusscanner Windows kan gratis gedownload worden op computers met Windows 7 en Windows Vista door online te zoeken naar een download link en deze te gebruiken om de scanner op de computer te zetten.

Microsoft Security Essentials: Windows 8

Heb je Windows 8, dan hoef je Microsoft Security Essentials niet zelf te downloaden. Bij computers met besturingssystemen vanaf Windows 8 is Defender namelijk automatisch geïntegreerd in Windows, wat betekent dat je de software niet automatisch hoeft te downloaden en te installeren om jouw computer te beschermen. Heb je Windows 8 op jouw computer staan en vind je Defender  prettig werken, dan doe je er verstand aan om nog eens na te deken of je deze beveiligings software wel een goede keuze is.

Waar je wel rekening mee moet houden bij het gebruik van Microsoft Security Essentials in Windows 8, is het feit dat de Microsoft-eigen virusscanner pas actief wordt als er geen andere virusscanner actief is. Heb je een andere virusscanner op jouw computer staan en is deze virusscanner nog actief, dan werkt het geïnstalleerde pakket van Microsoft Security Essentials dus niet. Wil je dat het pakket wel gaat werken en jouw computer optimaal gaat beschermen, dan moet je de andere virusscanner deactiveren en verwijderen.

security essentialsMicrosoft Security Essentials: Windows 10

Net zoals bij computers met het besturingssysteem Windows 8, hoef je bij computers met Windows 10 ook niets te doen om gebruik te maken van Microsoft Defender. Ook bij deze versie van het besturingsysteem is de gratis antivirus van Windows namelijk automatisch geïntegreerd, wat betekent dat jouw computer altijd beschermd is met deze ingebouwde virusscanner. Wil je meer weten over het antispywarepakket van Microsoft? Dan kun je meer over deze virusscanner lezen op windows.nl. Hier lees je bovendien meer over de andere beveiligingspakketten van Microsoft.

Ook bij Defender voor Windows-10 geldt dat de software enkel werkt als er geen andere virusscanners actief zijn op de computer in kwestie. Gebruik je een andere virusscanner, dan dien je deze te deactiveren en te verwijderen om de Microsoft-eigen virusscanner te gebruiken.

 

Overige tips voor een goede bescherming van jouw Windows pc

Naast het downloaden van virusscanners voor jouw Windows computer, zijn er nog enkele andere tips die je kunt raadplegen voor de optimale bescherming van jouw computer. De belangrijkste tips die je kunt raadplegen voor de bescherming van jouw computer, zijn de volgende.

  • Gebruik het internet verstandig. Bezoek geen webpagina’s die niet betrouwbaar overkomen en download geen bestanden van een onbetrouwbare afzender of met een vreemde naam. Virussen kunnen meekomen in webpagina’s of in bestanden die je download, dus door verstandig te internetten kun je veel ellende voorkomen.
  • Open geen e-mailberichten van onbekende afzenders en open nooit bijlagen van e-mailberichten die onbetrouwbaar overkomen. Veel virussen worden aan e-mailberichten of bijlagen in e-mails gekoppeld en kunnen door het openen van een onbetrouwbare mail of een schadelijke bijlage dus al veel schade aan de computer veroorzaken.
  • Gebruik nooit meerdere virusscanners. Het gebruiken van meerdere virusscanners wordt niet alleen afgeraden bij gebruikers van Microsoft Security Essentials omdat de virusscanner niet werkt in combinatie met andere scanners, maar ook voor gebruikers van andere virusscanners. Virusscanners kunnen elkaar namelijk gaan tegenwerken, wat betekent dat de scanners niet meer goed werken of zelfs schade aan de pc aan kunnen brengen.
  • Houd Windows altijd up-to-date. Microsoft lanceert regelmatig belangrijke beveiligingsupdates om jouw computer beter te beschermen. Installeer je de updates niet, dan is jouw computer simpelweg minder goed beschermd en dus beter vatbaar voor schadelijke software.
  • Houd beveiligingssoftware up-to-date. Naast het besturingsprogramma zelf, moet ook de beveiligingssoftware van de computer altijd worden bijgewerkt. Doe je dit niet, dan kan de software verouderd zijn en dus voor minder goede bescherming zorgen. In updates worden namelijk niet alleen nieuwe functies verwerkt, maar worden ook nieuw ontdekte virussen verwerkt die de computer moet herkennen na het installeren van de update. Installeer je de update niet, dan kunnen nieuwe virussen niet herkend worden en dus gewoon toegang krijgen tot de computer.
  • Gebruik een firewall. Een firewall waarschuwt je als er verdachte activiteiten plaatsvinden op de computer of als een virus of worm op de computer probeert te komen. Daarnaast zorgt de firewall er niet alleen voor dat schadelijke bestanden niet op de computer kunnen komen, maar ook dat vertrouwelijke bestanden niet van de computer af kunnen. Heb je een virus die vertrouwelijke bestanden naar derden doorstuurt, dan voorkomt de firewall dat jouw vertrouwelijke informatie inderdaad door de eigen computer wordt doorgestuurd.