FAQ

Veelgestelde vragen over software, applicaties, virusscanners en firewalls
Onderstaand wordt er antwoord gegeven op de meest gestelde vragen over veel gebruikte termen, antivirusprogramma’s en firewalls en de soorten malware.

Wat is antivirussoftware?
Antivirussoftware zijn programma’s die je computer, Mac, smartphone of tablet probeert te bescherming tegen virussen, malware of ander bedreigingen die worden veroorzaakt door hackers en internetcriminelen. Antivirusprogramma’s detecteren mogelijk gevaren waarnaar ze het verwijderen als blijkt dat het om schadelijke bestanden gaat.

Wat is het verschil tussen virusscanners en antivirussoftware?
In principe is er geen verschil tussen beide termen. Virusscanner is de Nederlandse benaming voor antivirussoftware.

Heb ik een antivirusprogramma nodig?
Wanneer je gebruikt maakt van e-mail, USB-sticks, dvd’s, cd’s of internet dan is het heel verstandig om een antivirusprogramma te installeren omdat ze allemaal grote risico’s vormen om besmet te raken.

Welke virusscanner kan ik nemen?
Er zijn heel veel verschillende virusscanners beschikbaar met diverse extra functies. Het is dus deels afhankelijk van je eigen wensen welke scanner het meest geschikt is. We hebben een pagina waar je de beste virusscanners kunt bekijken. Op deze pagina kun je in één oogopslag zien welke scanner of welk antiviruspakket het beste aansluit op jouw wensen. Het belangrijkste is dat je er in ieder geval één hebt.

Wat doet een virusscanner?
Meestal maken virusscanners gebruikt van twee methodes om virussen te detecteren en te verwijderen:
1. Raadplegen van viruslijst: Een viruslijst bestaat uit een database met alle virusdefinities, dus de eigenschappen van bekende virussen. Wanneer een virusscanner je computer controleert op schadelijke programma’s of software bekijkt het telkens of verdachte gevallen op de viruslijst staat. Wanneer het erop staat wordt het direct onschadelijk gemaakt en verwijderd.
2. Monitoren van programma’s: een virusscanner is op de achtergrond altijd bezig met het in de gaten houden van computerprogramma’s. Hierdoor kan het direct actie ondernemen als een programma verdacht gedrag vertoont.

 

Wat is de beste virusscanner voor Windows 8?
We hebben een pagina waarin we een overzicht hebben van de beste virusscanners. Hierin kun je zien welke specificaties elke scanner heeft. In deze specificaties kun je ook zien of de scanner geschikt is voor Windows 8. Daarnaast is het afhankelijk van je eigen wensen welke virusscanner het beste bij je past.

Is voor Windows 10 een virusscanner nodig?
Het is verstandig om elk Windows besturingssysteem extra te beveiligen met een virusscanner. Windows 10 heeft een eigen antivirusprogramma met de naam Windows Defender, maar deze beschermt je niet tegen alle bedreigingen op het internet. Een virusscanner is veel beter in staan nieuwe virussen en malwaren op te sporten en je persoonlijke gegevens te beschermen. Hierbij geldt ook: hoe meer functies een virusscanner heeft, hoe beter je beveiligd bent.

Is er verschil tussen antivirus en Internet Security?
Een antivirusprogramma is de basis bescherming die je computer goed beschermt tegen virussen en malware. De meeste bedrijven bieden de antivirusscanner aan als een standaardpakket.

Internet Security of Totaal Security zijn uitgebreidere pakketten waarvan de virusscanner een onderdeel is naast allerlei extra functies en bescherming. Denk bijvoorbeeld aan:
– ouderlijktoezicht;
– kinderbescherming;
– bescherming tegen bedreigingen afkomstig van sociale media;
– back-up mogelijkheden;
– mogelijkheid om bestanden compleet te vernietigen;
– bestand encryptie.

 

Wanneer je een Internet Security of Totaal Security pakket neemt is je computer extra beschermt en kun je daarnaast gebruikt maken van handige tools.

Kan een Mac ook een virus krijgen?
Iedere Mac computer loopt het risico om geïnfecteerd te worden met een virus net zoals Windows computers. In vergelijking met Windows zijn er wel een stuk minder virussen of malware die gericht zijn op Apple apparaten, maar ze zijn er wel.

Heeft mijn Mac een virusscanner nodig?
Het antwoord is: ja. De afgelopen jaren zijn er steeds meer virussen bijgekomen die specifiek op het Apple besturingssysteem gericht zijn. Dat komt omdat Apple steeds populairder is geworden en daardoor dus meer gebruikers heeft. En hoe meer gebruikers hoe meer mogelijke slachtoffers voor internetcriminelen. Om de groeiende bedreiging het hoofd te bieden zijn er diverse goede Mac virusscanners die extra beschermen tegen phising websites, spyware, malware of spam.

Vragen over Firewall

Wat is een firewall?
Een firewall is een beveiliging voor je computer die het internetverkeer in de gaten houdt. Het beschermt je computers is huis tegen bedreigingen van buitenaf. Een firewall blokkeert virussen of hackers die toegang willen krijgen tot de gegevens op je computer.

Wanneer is een firewall nodig?
Een firewall is nodig voor elke computer die gebruik maakt van internet of een ander gedeeld netwerk. Vaak heeft iedere computer alleen een standaard firewall op de router zitten, maar deze is niet bestand tegen alle bedreigingen. Een router zorgt ervoor dat er een beperkt aantal poorten open staan zodat je die poorten kunt gebruiken om op het internet te gaan (poort 8) en gebruik van e-mail te maken (poort 110). De overige poorten staan dicht.

Wat houdt een two-way firewall in?
Een two-way firewall controleert niet alleen het inkomende internetverkeer maar ook het uitgaande internetverkeer. Dit zorgt voor extra bescherming omdat op deze manier ook verdacht gedrag in jouw eigen computer gecontroleerd wordt. De meeste goede virusscanners beschikken over een two-way firewall.

Vragen over virussen en malware

Wat is spyware?
Letterlijk vertaalt betekent spyware ‘spioneer software’. Het doel van spyware is om je persoonlijke gegeven te stelen van je computer om met deze gegevens vervolgens geld te verdienen. Spyware komt op je computer door het downloaden van illegale software of tijdens het internetten. Spyware is voor Windows en Mac computers een bedreiging. Als je jouw computer niet beveiligd tegen spyware loop je een groot risico.

Wat is malware?
Malware is een samenvoeging van de woorden ‘malicious’ en ‘software’. Malicious is een Engels woord voor kwaadaardig. Letterlijk betekent het dus ‘kwaadaardige software’. Malware is een verzamelnaam voor al deze kwaadaardige software die het doel hebben je informatie te stelen, je computersysteem te verwarren en toegang te verkrijgen tot je computersysteem. Eenmaal toegang tot je computersysteem kan malware ontzettend veel schade veroorzaken.

Wat is Phishing?
Phishing is internetfraude. Bij phishing proberen internetcriminelen je te lokken met valse e-mails en websites die een kopie zijn van de echte versie. Denk bijvoorbeeld aan de website van je bank of een betrouwbare webshop. Als je op de nepwebsite bent vragen ze je om in te loggen of je creditcard gegevens in te vullen. Als je dit doen slaan de criminelen jouw gegevens op om ze vervolgens te gebruiken voor verkeerde doeleinden.

Wat is Spam?
Spam zijn berichten die je ontvangt zonder dat je daar om gevraagd hebt. Denk bijvoorbeeld een sms-berichten of e-mails van onbekende afzenders. Niet alle berichten van onbekende afzenders zijn trouwens spam, hier zijn wel een aantal regels voor. Sommige commerciële e-mails zoals reclame, is niet altijd spam. Het versturen van spam is verboden in Nederland.

Wat is een Trojan horse?
Een trojan horse wordt soms verward met een virus of computervorm, maar dat is het niet. Het is een tool die toegang geeft tot je computer voor hackers of virussen. Hackers kunnen door deze toegang gegevens van jouw computer verwijderen, blokkeren, wijzigen of kopiëren. Een Trojan Horse ziet er vaak onschuldig uit bijvoorbeeld in de vorm van een leuke advertentie. Zodra je erop klikt, zit de tool in je computer. Pas hier dus heel erg mee op.

Wat is een virus?
Een virus is een stuk software die erg schadelijk is voor je computer. Het wordt een virus genoemd omdat de software zichzelf kan verdubbelen en verspreiden op je computer en je gehele computernetwerk. Vaak heb je dit niet eens door dat je computer besmet is, daarom kan het zich in een rap tempo verdubbelen en verspreiden totdat het te laat is.

Wat is een computerworm?
Een worm is ongeveer hetzelfde als een virus. Ook een worm kan zichzelf verdubbelen en verspreiden. Het verspreidt zichzelf door zich te verstoppen in e-mail bijlages, bestanden die je deelt in netwerken of UBS-sticks.

Wat is een botnet?
Een botnet wordt ook wel een botnetwerk genoemd. Het is een groot netwerk met computers die allemaal zijn besmet met malware. Als jouw computer in dit netwerk beland kan een cybercrimineel je computer volledige beheren. Je hebt er dan zelf geen controle meer op. Vaak worden computers die vastzitten in een botnetwerk gebruikt om spam te versturen. Een botnet kan uit honderdduizenden computer bestaan. Zo kunnen internetcriminelen ook gericht aanvallen uitvoeren op website van banken door deze met al die computer tegelijk te bezoeken. De website van de bank kan dit niet aan en zal onbereikbaar worden.

Veel gebruikte termen

Wat is adware?
Adware is een softwareapplicatie die advertenties op je computer weergeeft tijdens het gebruik van internet. De applicatie houdt bij welke websites je vaak bezoekt en past hierop de advertenties aan. Adware wordt gebruikt om inkomsten te verkrijgen door de advertenties in de vorm van pop-ups.

Hoe komt adware op je computer?
Adware zit vaak verwerkt in gratis programma’s. Wanneer je deze programma’s installeert ga je vaak automatisch akkoord met de installatie van Adware. Het kan ook voorkomen dat de applicatie op je computer terecht komt door het bezoek aan besmette websites. Vaak gebruiken hackers lekken in de beveiliging van bijvoorbeeld je webbrowser om je computer te besmetten. Dit doen ze bijvoorbeeld met een Trojan Horse. Als je op deze valse links of bestanden klikt wordt Adware illegaal op je computer geïnstalleerd.

Wat is crapware?
Crapware, ook wel bloatware genoemd is niet schadelijk voor je computer. Crapware is software die vaak geïnstalleerd is op nieuwe computers in de vorm van extra probeerversies die je tijdelijk gratis kunt gebruiken.

Wat is Riskware?
Riskware zijn computerprogramma’s die vaak worden gebruikt om mensen op afstand te helpen bij problemen met hun computer. Met de tools van het programma kan iemand dan tijdelijk je computer overnemen om het probleem op te sporen en aan te pakken. Helaas wordt riskware ook gebruikt door internetcriminelen die je computer overnemen om hele andere redenen dan hulp verlenen.

Oplossing voor al deze schadelijke software
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er diverse gevaren op het internet en dit is nog maar een schijntje van alle virussen en malware die er bestaat. Om reden is het echt verstandig om je computer te voorzien van een optimale bescherming tegen internetcriminelen. Zorg in ieder geval voor een goede virusscanner. Als je maximale bescherming wil kun je het beste kiezen voor een goed Internet Security pakket.