Virus verwijderen

Hoe je effectief een virus kunt verwijderen van je computer
Vaak wordt er gedacht dat een virus verwijderen inhoudt dat je het bestand gewoon moet wissen van je computer, maar dat zal het probleem niet oplossen. Als je een virus echt effectief wilt verwijderen moet je de hele besmetting weghalen. Vaak blijven er nog wat schadelijke bestandjes hangen. Er verschillende factoren erg belangrijk wil je effectief een virus verwijderen, onderstaand meer informatie.

Begin met een goede virusscanner

virus softwareDe eerste stap om effectief een virus te verwijderen is gebruikmaken van een goede virusscanner. Heb je nog geen virusscanner bekijk dan eens welke virusscanners er zijn. Meestal zijn de virusscanners die als beste getest worden gemarkeerd, dan de juiste keuze. Als je deze aanschaft ben je verzekerd van een antivirussoftware die effectief een virus kan verwijderen.

Scannen en back-up maken

Wanneer er een goede virusscanner is aangeschaft kan er een complete of volledige scan worden uitgevoerd. Een volledige scan controleert je gehele computer op virussen en malware. Goede virusscanners kunnen direct het virus geheel verwijderen. Na de scan is het belangrijk om een back-up te maken van al je belangrijke bestanden. Mocht je in de toekomst weer een virus krijgen of een ander probleem dan zijn je deze bestanden in ieder geval veiliggesteld.

Belangrijke stappen na verwijdering van virus

1. Wijzig je huidige gegevens
Nadat is virus is verwijderd is het heel verstandig om direct je gegevens te wijzigen en dan met name je wachtwoorden. Malware en virussen kunnen namelijk wachtwoorden en gegevens onderscheppen en dit bewaren. Het virus kan dan misschien wel van je computer verwijderd zijn, als internetcriminelen nog steeds je gegevens kunnen gebruiken, ben je niet veel opgeschoten. Wijzig daarom dus meteen je wachtwoorden. Zorg ervoor dat je niet overal hetzelfde wachtwoord gebruikt.

2. Update je besturingssysteem
Hoe meer recente versie je hebt van je besturingssysteem hoe beter. Mocht je al de nieuwste versie hebben, dan is dit niet nodig. In nieuwe updates worden lekken gedicht die voorheen werden gebruikt door internetcriminelen. Vooral Windowsgebruikers doen er goed aan geregeld hun systeem te updaten. Meestal wordt dit automatisch door Windows zelf gedaan.

3. De-installeer beveiligingssoftware en -programma’s
Een virus kan overal in je computer terecht komen, zo ook in je eigen beveiligingsprogramma’s en systeem. Om dit uit te sluiten kun je het volgende doen:

– schakel je systeemherstel uit en start weer opnieuw op.
– de-instaleer alle beveiligingssoftware en installeer later weer opnieuw.
– bekijk of er niet meerdere virusscanners actief zijn.

Zorg voor complete verwijdering van bestanden

Als je programma’s de-installeert kan het zijn dat ze niet helemaal van je computer verwijderd worden. Vooral bij Windowns blijven er vaak nog wat bestanden ‘hangen’. Er zijn diverse programma’s die ervoor zorgen dat software in het geheel verwijderd wordt. Een voorbeeld is CCleaner. CCleaner is geheel gratis en voert een snelle scan uit waarmee de problemen effectief verwijderd of hersteld worden. Start na de scan altijd je computer weer opnieuw op. Hierna kun je de beveiligingssoftware weer opnieuw installeren.

Webbrowser updaten

Webbrowsers krijgen ook geregeld een update. Deze updates zorgen er mede voor dat de browser beter in staat is nieuwe en geavanceerde malware te detecteren en je hiervoor te waarschuwen voordat je een website bezoekt. Om die reden is het goed om je browser geregeld te updaten, bij sommige browsers is het mogelijk dat dit automatisch wordt gedaan.

Effectief één softwareprogramma verwijderen

revo downloadenHet kan voorkomen dat één specifiek softwareprogramma zorgt voor problemen of virussen op je computer. Om dit aan te pakken kun je het programma eerst compleet verwijderen en het vervolgens weer opnieuw installeren. Als je een programma verwijderd op je computer gebeurt dit vaak niet helemaal. Meestal blijven er nog sporen van het programma achter. Wil je het echt compleet verwijderen dan kan dat met Revo Uninstaller Free. Als je dit programma gebruikt kun je de volgende stappen doorlopen:

– installeer Revo op je computer
– start het programma op
– dubbelklik op het programma/software dat je wilt verwijderen
– vink de optie Moderate search aan.
– het softwareprogramma dat je wil verwijderen vraagt nu of je de computer opnieuw wilt
opstarten, klik op Nee.

Revo zal nu eerst alle bestanden van het programma voorgoed verwijderen en je computer opschonen. Hierna kun je de computer opnieuw opstarten. Het nadeel van Revo is dat het niet geen 64 bit programma’s kan verwijderen.

Belangrijke bestanden kwijt? Zo krijg je ze weer terug

Virussen of malware kunnen ervoor zorgen dat bestanden zoek raken. Gelukkig kun je middels een programma je bestanden weer laten herstellen. Dit programma heet Recuva. Het programma kun je downloaden op piriform.com. Er zijn diverse versies, ons advies is om gewoon de gratis versie te downloaden. Als je het Recuva start om je bestanden te herstellen is het goed om daarnaast niet veel andere bestanden of webpagina’s open te hebben staan op je computer.

Computer scannen op verloren bestanden

Wanneer je de gratis versie van Recuva hebt gedownload en geïnstalleerd op je computer stelt het programma je een aantal vragen. Deze dien je eerst te doorlopen en daarna gaat Recuva aan de slag om verloren bestanden weer te herstellen. Hierna heb je een mogelijkheid om een volledige scan uit te voeren op je computer. Het is verstandig om deze scan te doen aangezien het wellicht nog meer bestanden kan herstellen. Deze scant duurt wel iets langer, maar hopelijk krijg je er ook wat voor terug. Mocht je na de volledige scan nog steeds wat bestanden missen, dan kun je nog een ‘deep scan’ laten uitvoeren. Als je na deze grondige scan nog steeds bestanden mist, dan moet je er helaas vanuit gaan dat ze definitief zijn verwijderd.

Alle bestanden die wel zijn gevonden door Recuva verschijnen in dezelfde mapjes of folders als voorheen.