Gebruik een virusscanner op je Iphone en Ipad!

Wie zo lang mogelijk plezier wil hebben van zijn of haar iPhone of iPad, moet niet alleen aan een beschermhoesje denken bij de aanschaf van een nieuwe gadget. Een iPhone of iPad kan namelijk niet alleen kapot gaan door het apparaat te laten vallen, maar ook door de besmetting met een gevaarlijk virus. Meer over de virussen die je op jouw iPhone of iPad kunt krijgen, hoe je deze kan krijgen en hoe je jouw tablet of smartphone kan beschermen tegen virussen, lees je in dit artikel.

Virussen voor Apple producten: zeker geen fabel

Veel mensen denken dat Apple producten standaard beter zijn beschermd dan producten met een Windows of Android besturingssysteem omdat Apple producten niet besmet kunnen worden met een virus. Toch is dit niet het geval, want er zijn wel degelijk virussen geschreven voor Apple producten en deze virussen kunnen ook op jouw telefoon of tablet terecht komen. Het is inderdaad waar dat er minder virussen voor Apple producten zijn dan voor producten met Windows of Android, maar dit betekent zeker niet dat jouw telefoon of tablet niet besmet kan worden met een virus. Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van jouw telefoon of tablet, dan is het downloaden van een antivirus voor IOS dus erg belangrijk. De vraag ‘Ben ik veilig als iOS-gebruiker?’ kan dan ook eenvoudig beantwoord worden met ‘nee’, tenzij je een antivirus voor iPhone en iPad gebruikt voor jouw toestel.

 

malware grafiek

 

Voorbeelden van virussen voor Apple producten

Er zijn verschillende virussen voor Apple producten in omloop. Sommige virussen betreffen virussen die jouw telefoon of tablet overnemen om het virus weer verder door te sturen naar andere gebruikers van Apple producten, maar er zijn ook virussen die echt in kunnen breken op jouw toestel en op deze manier persoonlijke gegevens van je weten te achterhalen. Een telefoon is een bron van persoonlijke gegevens, dus dit kan erg gevaarlijk zijn. Zeker als je bijvoorbeeld gebruik maakt van internetbankieren apps op jouw telefoon of tablet, moet je voorkomen dat jouw toestel besmet wordt met een mobiel virus.

Een ander vervelend virus dat doorgaans iets minder gevaarlijk is maar wel voor irritaties kan zorgen, is adware. Adware zorgt ervoor dat jouw iPad of iPhone irritante advertenties laat zien die je niet kan verwijderen of kan weren. Ook kan het voorkomen dat de browser van jouw device uitgerust wordt met vervelende toolbars, die je door de aanwezigheid van de adware niet zomaar kan verwijderen.

De besmetting van jouw telefoon of tablet met virussen

Er zijn diverse manieren waarop je in aanraking kan komen met virussen op jouw telefoon of tablet. De meest voorkomende manieren waarop virussen op jouw telefoon of tablet terecht komen, zijn de volgende:

  • Je zet een schadelijk bestand op jouw telefoon of tablet, zoals een bijlage in een e-mail die besmet is met een virus.
  • Je wordt slachtoffer van virusuitbraken op mobiele apparaten, wat doorgaans betekent dat jouw telefoon of tablet besmet raakt door een virus dat weer door een ander apparaat naar jouw device is doorgestuurd.
  • Je zet schadelijke applicaties op jouw telefoon of tablet, die ervoor zorgen dat jouw toestel op een of andere manier besmet wordt met een virus. Schadelijke apps komen voornamelijk voor op websites waar je gratis applicaties kan downloaden en dus buiten de app store om op jouw iDevices worden gezet.
  • Je hebt een gejailbreaked toestel, waardoor je gratis applicaties kan downloaden die niet uit de iOS App Store of Apple App Store komen. Deze applicaties kunnen virussen bevatten, waardoor jouw toestel besmet kan raken.

 

Zoals je ziet, zijn er verschillende manieren waarop jouw toestel besmet kan worden met een virus. Wil je voorkomen dat je jouw kostbare toestel weg kan gooien door een virus, dan is het belangrijk om virussen actief te weren. Hoe je dit doet, lees je in onderstaande alinea’s.

Het beschermen van jouw iPad of iPhone

grote en kleine ipadZoals je een virusscanner op jouw computer kan zetten om jouw pc te beschermen tegen schadelijke bestanden, is het ook mogelijk om een virusscanner op jouw iPhone of iPad te zetten. Hoe een antivirus op je iPad en een antivirus op je iPhone precies in elkaar steekt en hoe je antivirus apps kunt vinden en downloaden, lees je in onderstaande alinea’s.

Het downloaden van een antivirus programma

Het downloaden van een antivirus programma voor een iPad of iPhone werkt in feite hetzelfde als het downloaden van een virusprotectie programma voor een computer. Waar je bij een computer online op zoek gaat naar geschikte virusscanners en deze op jouw computer zet door deze te downloaden, gebruik je bij devices van Apple de zogeheten Apple App Store om virusscanners te downloaden die geschikt zijn voor het Apple besturingssysteem IOS.

Heb je eenmaal een geschikte virusscanner voor iPhone en iPad gevonden in de App Store van Apple, dan kun je deze app eenvoudig installeren en direct instellen om gebruik te maken van de bescherming van de virusscanner. Hoe de virusscanner jouw telefoon of tablet precies beschermt, is afhankelijk per virusscanner die kunt downloaden. Sommige virusscanners voor iPad en iPhone hebben vele functies om jouw telefoon en/of tablet te beschermen, maar er zijn ook wat minder uitgebreide apps om jouw telefoon of tablet te beschermen. De wat meer uitgebreide apps kosten vaak geld, terwijl de wat minder uitgebreide apps eenvoudig gratis te downloaden zijn.

Stappenplan: zo vind je een geschikte mobiele antivirus

Het vinden van een mobiele antivirus voor de bescherming tablet en de bescherming smartphone lijkt misschien wat ingewikkeld, maar in feite is dit helemaal niet lastig. Volg je onderstaande stappen voor het vinden van antivirus-apps voor jouw telefoon of tablet, dan weet je zeker dat je een geschikte app kunt vinden om jouw device te beschermen tegen virussen.

Stap 1: zoek online naar geschikte antivirus programma’s voor Apple apparaten. Er zijn verschillende beschermende apps die geschikt zijn voor het besturingssysteem van de iPhone en de iPad en door online te zoeken naar apps die je kunt downloaden, weet je precies welke apps je kan gebruiken om jouw toestel te beschermen.

Stap 2: lees reviews van andere gebruikers om de beste app te vinden. Om de beste veiligheidsapps voor iPhone en iPad te vinden, wordt aangeraden om reviews te lezen van andere gebruikers van de apps. Sommige apps worden goed beoordeeld, terwijl andere apps wat minder goed scoren.

Stap 3: ga in de App Store op zoek naar de beste virusscanner tablet voor iPad bescherming of de beste virusscanner voor de iPhone. Het is belangrijk dat je jouw Apple virusscanner via de App Store van Apple download, omdat andere apps mogelijk niet betrouwbaar zijn.

Stap 4: stel de applicatie in en maak direct gebruik van de bescherming van de applicatie voor jouw iPhone of iPad. Sommige applicaties moeten op een bepaalde manier ingesteld worden, dus het slechts downloaden van de applicatie is niet altijd voldoende om daadwerkelijk bescherming te krijgen. Open de app na het downloaden om te achterhalen of je nog iets moet doen om de applicatie in te stellen en je weet zeker dat je jouw applicatie op de juiste manier gebruikt.

Zelfs als je een virusscanner voor iPhone en iPad op jouw device hebt staan, is het belangrijk om verstandig met jouw apparaat om te gaan. Een virusscanner iPhone en een virusscanner voor de iPad beschermen jouw apparaat inderdaad tegen virussen, maar er kan altijd een virus door de virusscanner heen komen als je een beetje pech hebt. Om te voorkomen dat jouw telefoon of tablet met virusscanner alsnog besmet raakt met een virus, is het dan ook belangrijk om verstandig om te gaan met jouw apparaat. Dit betekent niet alleen dat je geen mogelijk schadelijke bijlages van e-mails opent, maar ook dat je geen verdachte bestanden of applicaties op jouw device zet en het jailbreaken van jouw telefoon of tablet liever achterwege laat. Het jailbreaken van je iPad met virusscanner wordt bijvoorbeeld nog steeds ten zeerste afgeraden.

De beste bescherming voor jouw device: vijf tips

verschillende iphone modellenHeb je een antivirus voor Apple gedownload en wil je jouw apparaat nog beter beschermen tegen bestanden en applicaties die jouw telefoon of tablet kunnen beschadigen? Lees dan in onderstaande alinea’s vijf belangrijke tips voor de optimale bescherming van jouw kwetsbare telefoon of tablet en je voorkomt vervelende problemen door virussen, malware en adware.

Tip 1: pas op met het gebruik van WiFi-hotspots

Maak je regelmatig gebruik van gratis WiFi-hotspots? Wees je er dan van bewust dat deze netwerken eenvoudig te kraken zijn. Dit betekent voor jou als eigenaar van een telefoon of tablet dat jouw gegevens eenvoudig onderschept kunnen worden, waardoor je mogelijk belangrijke gegevens kwijt kan raken of onvrijwillig kan delen met anderen. Gratis Wi-Fi is natuurlijk erg fijn, maar soms is het beter om alleen gebruik te maken van het eigen netwerk.

Tip 2: voer regelmatig een handmatige scan uit

De meeste applicaties voor antivirus voor iPad en antivirus op smartphone controleren jouw device continu op gevaarlijke bestanden en applicaties, maar het is ook verstandig om jouw device regelmatig te controleren op gevaarlijke bestanden en/of applicaties. Soms ziet de virusscanner iets over het hoofd bij de realtime controle, dus het is zeker verstandig om af en toe handmatig te controleren of er mogelijke virussen, malware of adware op jouw toestel staan.

Tip 3: denk goed na over jouw downloads

Ook met een antivirus app is het belangrijk om goed na te denken over wat je op jouw telefoon of tablet zet. Heb je een gratis app gevonden die je graag wil downloaden, maar die niet zo betrouwbaar oogt? Dan kun je deze applicatie beter aan je voorbij laten gaan. Ook het downloaden van apps buiten de App Store van Apple om wordt afgeraden, simpelweg omdat deze apps niet goed gecontroleerd zijn en dus vaker virussen kunnen bevatten.

Tip 4: gebruik nooit meerdere virusscanners Apple

Het downloaden van meerdere virusscanners lijkt misschien bij te dragen aan extra beveiliging tablet of extra beveiliging voor de telefoon, maar vaak is dit juist niet het geval. Zet je meerdere virusscanner op jouw device, dan is het namelijk mogelijk dat deze virusscanners elkaar gaan tegenwerken. Dit betekent dat de virusscanners allebei of allemaal niet meer goed werken, waardoor schadelijke bestanden juist toegang krijgen tot jouw toestel en dus schade aan kunnen brengen. Download daarom nooit meerdere virusscanners voor bescherming tablet of bescherming telefoon, maar kies één goede en blijf bij deze virusscanner. Bevalt de huidige virusscanner niet goed, dan moet je deze eerst verwijderen voor je een andere virusscanner kan downloaden voor jouw toestel.

Tip 5: houd jouw virusscanner up-to-date

Na het installeren van apps krijg je regelmatig te maken met updates. Deze updates komen niet alleen voor bij apps als Facebook, Twitter, WhatsApp en andere applicaties, maar ook voor antivirus voor iPad en antivirus voor iPhone. Heb je een virusscanner Apple en wil je dat deze virusscanner goed blijft functioneren, dan is het belangrijk om de applicatie te updaten als er een update beschikbaar is. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat jouw applicatie niet meer goed werkt en dus virussen doorlaat. Je kunt eenvoudig controleren of er een update is voor jouw applicatie door naar de App Store te gaan en te klikken op de tab ‘Updates’. Als er een nieuwe update beschikbaar is, krijg je hier overigens ook een melding van.

Langer plezier van jouw telefoon of tablet? Gebruik een iOS virusscanner!

Veel mensen denken dat virussen alleen voorkomen op Android apparaten omdat virussen voor smartphone of tablet slechts beperkt zijn tot Android devices, maar dit is zeker niet het geval. Er zijn misschien minder virussen voor Apple’s IOS en OS X apparaten dan voor apparaten met andere besturingssystemen, maar dit betekent zeker niet dat jouw toestel veilig is voor virussen als je geen virusscanner gebruikt. Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van jouw kostbare toestel? Bescherm jouw telefoon dan met een virusscanner voor telefoon en download een iPad antivirus om jouw tablet van Apple te beschermen tegen virussen. Het downloaden van een antivirus is zo gebeurd en kan veel problemen voorkomen, dus het wordt zeker aangeraden om hier even wat tijd en moeite in te steken.