Wat is spyware en wat doet het?

Als je veel geld hebt betaald voor een kwalitatief hoogwaardige computer en dagelijks gebruik maakt van dit apparaat, wil je natuurlijk dat je zo lang mogelijk gebruik kan maken van jouw computer. Krijgt jouw computer echter te maken met een spyware besmetting, dan is het mogelijk dat jouw computer niet meer naar wens functioneert. Wil je dit voorkomen? Dan is het belangrijk om meer te weten te komen over spyware en de kennis over spyware te gebruiken om jouw computer te wapenen tegen deze vervelende software. Een besmetting met spyware kan iedere computer overkomen, dus wij raden iedereen aan om de informatie in dit artikel goed door te lezen en te gebruiken in de strijd tegen spyware besmettingen.

een spion die je computer gebruik bespiedIn dit artikel lees je eerst meer over wat spyware precies is en wat spyware met je computer kan doen. Als je meer over spyware weet, lees je vervolgens hoe je bekende problemen door een besmetting met spyware kan oplossen. Deze alinea is voornamelijk interessant voor mensen die te maken hebben met spyware op de computer, maar is ook zeker de moeite waard om te lezen als je jezelf in de toekomst wil wapenen tegen de gevolgen van spyware. Vervolgens lees je meer over het verwijderen van spyware van je computer en het voorkomen van een besmetting met spyware, zodat je precies weet wat je moet doen om een besmetting te verhelpen en te voorkomen in de toekomst.

Wat is spyware?

Spyware is de verzamelnaam voor computerprogramma’s of delen van computerprogramma’s die informatie verzamelen over een computergebruiker en deze informatie doorsturen naar een externe, vaak commerciële partij. Heb je spyware op je computer, dan wordt er onder andere informatie vergaard over de browser die je gebruikt en de pagina’s die je op het internet bezoekt. Het doel van het vergaren en doorgeven van deze informatie is doorgaans het verdienen van geld, want de vergaarde informatie wordt door de externe partij altijd gebruikt om bepaalde veranderingen in de computer te bewerkstelligen. Zo kun je door spyware andere advertenties te zien krijgen, plotseling een andere browser op je computer krijgen of pop-ups te zien krijgen tijdens het internetten.

De naam spyware komt van de termen ‘spy’ (spion) en ‘ware’ (software). Het gaat hier dus om software die op de computer gezet wordt om de gebruiker te bespioneren, zodat de externe partij achter de spyware hier geld mee kan verdienen. Omdat spyware vaak gekoppeld worden met vervelende reclames, pop-ups en banners, wordt spyware ook wel adware genoemd.

Spyware is vaak niet schadelijk voor de computer, maar kan er wel voor zorgen dat de computer niet meer hetzelfde functioneert. Ben je het bijvoorbeeld gewend om altijd gebruik te maken van dezelfde internetbrowser, dan kan het door de besmetting met spyware voorkomen dat je ineens een andere browser moet gebruiken. Dit is niet schadelijk, maar kan wel vervelend zijn voor de gebruiker van de computer.

Wat kan spyware met mijn computer doen?

Een besmetting met spyware kan diverse gevolgen hebben voor het functioneren van jouw computer. De meest voorkomende problemen door een besmetting met spyware, zijn de volgende:

  • Ongewenste reclame en pop-ups tijdens het internetten. De externe partij achter de spyware weet wat je online doet en gebruikt deze informatie om advertenties te tonen. Sommige advertenties zijn nog vrij subtiel, maar er kunnen ook vervelende pop-ups bij zitten die jouw scherm echt overnemen. Ook advertenties die zich in een nieuw tabblad openen kunnen op jouw computer komen door spyware. Uiteindelijk kan de vele reclame zelfs zorgen voor het vastlopen (crashen) van de browser zelf.
  • Een gewijzigde startpagina. Je gebruikt al jaren dezelfde startpagina, maar door een besmetting met spyware kun je ineens een nieuwe startpagina krijgen. Wil je jouw oude startpagina terug, dan kan dit veel moeite kosten.
  • Een trage browser. Door de vele ongewenste reclame van spyware is het mogelijk dat je te maken krijgt met het ontzettend langzaam openen van internetpagina’s. De advertenties zorgen namelijk voor een grotere website om te laden en dus voor een langere laadtijd.
  • Ongewenste toolbars. Sommige spyware zorgt voor de installatie van ongewenste toolbars. Hierdoor ziet de browser er niet alleen minder overzichtelijk uit, maar kan ook het gebruik van de browser bemoeilijkt worden.
  • Zoekresultaten die omgeleid worden naar andere (vreemde) sites. Gebruik je een zoekmachine en heb je last van spyware, dan kun je te maken krijgen met zoekresultaten die niet naar de door jou gekozen website leiden, maar omleiden naar een hele andere website.

Zoals je ziet, kan spyware voor veel problemen zorgen. Deze problemen zijn vaak niet schadelijk, maar kunnen wel erg vervelend zijn.

 

Hoe kan ik problemen door spyware oplossen?

Als je te maken hebt met problemen als ongewenste reclame, pop-ups, gewijzigde zoekresultaten, een trage browser en toolbars wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig zijn de problemen door een infectie met spyware eenvoudig op te lossen en hoef je dus niet altijd gebruik te blijven maken van jouw aangepaste instellingen. Hoe je de problemen door een spyware infectie precies op kan lossen, lees je in onderstaande alinea’s. Zo wordt in onderstaande alinea’s beschreven hoe je de diverse problemen door een spyware infectie kan oplossen, simpelweg door enkele stappen te volgen.

Ongewenste reclame en pop-ups verwijderen

Er zijn diverse manieren om hinderlijke reclame te blokkeren na een infectie met spyware. De beste oplossingen voor het blokkeren van vervelende reclame en pop-ups, zijn de volgende:

  • Het verwijderen van de kwaadaardige software achter de reclames en pop-ups. Door jouw computer op te schonen met een virusscanner, kun je de spyware op jouw computer detecteren en eenvoudig verwijderen.
  • Programma’s als Adblock Plus en Ad-Blocker downloaden. Programma’s als Adblock Plus en Ad-Blocker zorgen er tijdens het surfen voor dat reclames, reclame links, pop-ups, reclamebanners en advertenties worden verwijderd van de webpagina. Hierdoor zie je geen reclame meer, zelfs niet als jouw computer vol zit met spyware.

Je kunt er dus voor kiezen om de ongewenste software van de computer te verwijderen, maar het blokkeren van reclame-uitingen is ook mogelijk.

Het veranderen van de gewijzigde startpagina

Als je altijd gebruik maakt van dezelfde startpagina en een besmetting met spyware ervoor zorgt dat jouw homepage verandert, kun je dit eenvoudig oplossen. Misschien heb je al geprobeerd om de startpagina met de standaard instellingen te veranderen, maar is dit niet gelukt. De reden dat dit niet lukt, heeft te maken met het feit dat de spyware of adware de startpagina steeds weer terug verandert. Wil je jouw oude startpagina terug, dan moet je dus van de spyware of adware op jouw computer af zien te komen. Het opsporen en verwijderen van spyware doe je door gebruik te maken van een spyware scanner, zoals een scanner als AdwCleaner. Meer over het verwijderen van spyware van je computer, lees je in de alinea ‘hoe kan ik ongewenste software van mijn pc verwijderen?’.

Het versnellen van een trage browser

De reden dat de browser van je computer zo traag is geworden, heeft te maken met het feit dat de vele ongewenste reclame op de webpagina’s geladen moeten worden en dus zorgen voor een langere laadtijd van webpagina’s. Wil je de laadtijd van websites versnellen, dan is het belangrijk om ongewenste reclame en ongewenste pop-ups van jouw computer te verwijderen. Dit kun je doen door software te downloaden die reclames blokkeert, maar ook door software te downloaden die de spyware van jouw computer verwijdert.

Ongewenste toolbars verwijderen

Is jouw computer geïnfecteerd met spyware en heb je hierdoor te maken met één of meerdere toolbars, dan is dit erg vervelend. Toolbars zijn namelijk niet alleen onhandig in gebruik, maar zorgen ook voor een minder overzichtelijke webbrowser en voor een webbrowser die langzamer werkt. Wil je toolbars verwijderen, dan is het vaak niet voldoende om slechts op het kruisje te klikken die naast de toolbar getoond wordt. Ook in dit geval geldt dan ook dat je de spyware achter de toolbar moet verwijderen, omdat de toolbar anders niet zomaar weggaat.

Het voorkomen van omgeleide zoekresultaten

Tot slot is er nog het probleem van de omgeleide zoekresultaten. Ook bij dit probleem geldt dat je de instellingen niet zomaar terug kan zetten, maar dat je de malware op jouw computer moet verwijderen. Hoe je dit doet, lees je in onderstaande alinea.

 

Hoe kan ik ongewenste software van mijn pc verwijderen?

spyware trojan malware spam phising hacker Is jouw computer geïnfecteerd geraakt met adware of andere ongewenste software, dan kun je deze vervelende software maar op één manier verwijderen. Zo dien je in dit geval tools te downloaden voor een uitgebreide controle van jouw computer en voor de bestrijding van de aangetroffen potentieel ongewenste software op jouw computer. Deze tools worden ook wel spyware scanners of virusscanners genoemd en zijn zowel in betaalde als in gratis varianten beschikbaar. Hoe een scanner voor het verwijderen van ongewenste software precies werkt, lees je in onderstaand stappenplan.

Stap 1: na het downloaden, installeren en activeren van de scanner controleert de scanner de computer op software die mogelijk schadelijk is voor de computer of ongewenste veranderingen in het systeem aanbrengt. De mogelijk ongewenste software wordt na de scan op een rijtje gezet.

Stap 2: je kunt zelf aanklikken welke software je wil verwijderen en welke software je wel nodig hebt. Sommige softwareprogramma’s die de scanner vindt heb je zelf op de computer gezet en is niet schadelijk: deze software kun je op de computer hebben staan. Vind de computer software die je niet op je computer wil hebben, dan kun je deze software verwijderen.

Stap 3: dubieuze plug-ins in uw browser verdwijnen, pup-ups tijdens het surfen op het internet komen niet langer voor, ongewenste reclame op internet wordt verwijderd en malafide browser extensies en toolbars komen niet langer naar voren bij het internetten. Het surfgeschiedenis in kaart brengen wordt bovendien niet langer gedaan door de advertentiebedrijven en het persoonlijke informatie achterhalen is ook niet meer mogelijk. De schadelijke spyware is van de computer verwijderd, dus de problemen door de spyware komen ook niet langer voor.

Er zijn diverse programma’s die je kunt downloaden voor een uitgebreide controle op spyware. Zo kun je kiezen voor gratis software voor een diepgaande controle, maar kun je ook betaalde software op jouw computer zetten om je computer te beschermen tegen spyware.

Hoe kan ik een besmetting met spyware voorkomen?

schild die malware tegen houd voor een laptopHet voorkomen van een besmetting met spyware is natuurlijk beter dan het verhelpen van een besmetting met spyware. Het is dan ook beter om jouw computer preventief te beschermen tegen de invloeden van spyware dan het downloaden van beveiligingssoftware als jouw computer al besmet is, want op dit moment is het eigenlijk al te laat en is jouw computer al besmet. Wil je voorkomen dat je te maken krijgt met vervelende problemen als reclame op pc en andere software die ongevraagd geïnstalleerd is, dan kun je dus beter kiezen voor het bijtijds downloaden van een virusscanner voor spyware.

Een virusscanner voor spyware kan namelijk niet alleen schadelijke software opsporen en verwijderen, maar ook voorkomen dat schadelijke software op jouw computer komt. Laat je de virusscanner op de achtergrond draaien tijdens het bezoeken van webpagina’s, het downloaden van bestanden en het openen van bijlagen in e-mails, dan krijg je een waarschuwing als er spyware wordt opgespoord door de virusscanner. Vervolgens kun je de virusscanner aan het werk zetten om de spyware te weren van de computer, zodat jouw computer niet besmet kan worden. Virusscanner verhelpen dus niet alleen een bestaande besmetting, maar zorgen ook voor de preventie van een besmetting door spyware.

Verder kun je een besmetting met spyware ook voorkomen door zelf verantwoordelijkheid te nemen bij het internetten. Open geen onbetrouwbare webpagina’s, download geen bestanden van onbetrouwbare leveranciers en open geen bijlagen in e-mailberichten die niet bepaald betrouwbaar overkomen. Ga je op deze manier verstandig te werk tijdens het internetten, dan kun je al veel besmettingen met spyware voorkomen. Hoe voorkom ik adware kan dus op twee manieren gedaan worden, namelijk door een virusscanner te downloaden en zelf verstandig te internetten. Het gebruiken van een virusscanner wordt sowieso aangeraden, omdat een virusscanner ook problemen met andere ongewenste software kan voorkomen. Virusscanners sporen namelijk niet alleen spyware op, maar ook malware als virussen, spam, Trojaanse paarden en wormen.